Komet c/2020 F3 (NEOWISE)

Netop nu kan man se denne ret lysstærke komet i nord omkring midnat. 

   
Kometens bane i forhold til solen og de indre planeter med placering den 16.juli 2020   Kometens placering på nordhimlen den 16.juli.

 

Hvis man har Sky Safari appen på sin mobil, kan man følge kometens bevægelse på himlen de nærmeste dage, hvor den bevæger sig op mod Store Bjørn (Karlsvognen).

 

Kometens position den 13. juli 2020 KL ca 24

For at se kometen en af de kommende nætter skal man have et godt udsyn i nordlig retning. Da kometen står tæt ved solen, kan kometen først ses, når solen er passende langt under horisonten, så himlen i nordlig retning er tilstrækkelig mørk. Det er den fra KL ca 23.30 frem til KL 02.30. Kometen vil så stå ca 10 grader,  dvs en knytnæve i strakt arm, over horisonten med halen opad. Den vil være let at se i en almindelig kikkert, og også kunne anes med det blotte øje, især tydeligt omkring KL 01. Kometens bevægelse vil føre den højere op på himlen (i retning mod Karlsvognen) men samtidig aftage i lysstyrke.

 

Foto af kometen taget fra Greve Strand den 12.juli KL 00.08 med en 400mm telelinse, eksponeringstid 2,5s blænde 5,6 og ISO 1000

Lysende natskyer

 

Det er også tid for lysende natskyer, et atmosfærefænomen, som udspiller sig ca 80 km oppe i jordens atmosfære. Skyerne er der hele året rundt, men ved midsommertid kan de ses, fordi solen kan lyse dem op, selv om den er gået ned. Billedet nedenfor er taget den 6. juli ved midnatstid fra Greve Strand, hvor jeg bor. Skyerne består af fine iskrystaller, som reflekterer solens stråler, men der er måske også en kobling til støvpartikler, som rammer jorden i dens bane om solen. De almindelige skyer, som vi ser om dagen, ligger under 15 km højde. En overraskende egenskab ved de lysende natskyer er, at de bevæger sig med stor fart, som kan være op til 500km i timen.  De lysende natskyer, som man ser her fra Sjælland ca 10 grader over horisonten i nord, ligger i virkeligheden over Oslo området!

 

Planeterne Jupiter og Saturn

Når du er ude  omkring midnat, står Jupiter og Saturn tæt sammen i SSV retning også ca 10 grader over horisonten, se figuren fra Stellarium. Jupiter er den lysstærkeste og med et lille teleskop kan man se dens 4 største måner, Io, Europa, Ganymedes og Callisto. Saturns ringe er også et flot syn i et lille teleskop, men dens måner kræver et lidt større teleskop, og endnu større hvis man vil se/fotografere Pluto, som netop nu står meget nær retningen til Jupiter, se markeringen på figuren herunder. Pluto er mange millioner gange svagere end Jupiter!

 

Jørgen Albertsen, AFKB