17-18. november 2017: Leonide-stjerneskud

I årets sidste 2 måneder er der usædvanlig gode chancer for at se mange stjerneskud, hvis det bliver klart vejr. Månen vil nemlig ikke genere når vinterens 2 store stjerneskudssværme foregår. 1. chance er natten den 17-18. november, hvor der vil være 15-20 stjerneskud pr time, som udstråler fra stjernebilledet Løven. Da Løven står op i NØ KL 22 vil man se flest stjerneskud på den nordøstlige himmel, og antallet vil stige i takt med at Løven bevæger sig højere op på himlen. Hvis man hører til de morgenduelige vil det faktisk være fint at observere stjerneskud KL 04-05 om morgenen den 18. november.

Leoniderne skyldes millimeterstore partikler, der er afgivet af kometen Tempel-Tuttle, hvis bane Jorden krydser her midt i november.

 

 

13-14. December 2017: Geminide-stjerneskud

Stjerneskudssværmen Geminiderne giver i år den bedste mulighed for at se rigtig mange stjerneskud, da der natten 13-14. december er chance for at se 100-200 stjerneskud pr time. Og der er ingen måne til at spolere observationerne!

 Stjerneskuddene ser ud til at komme fra stjernen Castor, den øverste af tvilling-stjernerne, men i virkeligheden stammer partiklerne fra den gamle afgassede komet ”3200 Phaethon”, hvis bane Jorden krydser hvert år midt i december. Castor står op i øst ca KL 17 onsdag den 13. december, så hyppigheden af stjerneskud vil vokse støt fra solnedgang til efter midnat, hvor Castor står højest på himlen ca KL 02. Så de bedste tidspunkter for Geminider er KL 20-24 onsdag aften, eller hvis man er morgenduelig, omkring KL 06 torsdag morgen.

Kometen Phaethon, der er ca 5km i diameter, vil i øvrigt passere tæt forbi Jorden den 10. december i den beskedne afstand af ca 10 millioner km, men den er vanskelig at observere, da dens overflade er sortere end kul.