Vejrforholdene var ikke optimale for observation af merkurpassagen som vi i første omgang havde inviteret medlemmerne til at se fra Greve Gymnasiums tag. På grund af den kraftige blæst søgte Jørgen Albertsen ly i haven og inviterede vores medlemmer til at komme og se Merkur fra sin baghave i stedet for fra gymnasiets tag. 

Det lykkedes at få lidt billeder i kassen, taget gennem en 8" SCT med Baader solfilter. Ialt 4 der så passagen indtil solen forsvandt pga skyer lidt før K

Merkur ses som en lille sort plet til venstre i billedet.

 

Sonden MASCOT fik en hård medfart da den i 2018 forsøgte at lande på overfladen af asteoriden Ryugu. Sonden var kommet med "modersonden" Haybusa 2 og landingen blev alt andet end blød. Det resulterede i at landingssonden, så at sige, kom til at ligge med bunden i vejret.

Imidlertid overlevede sonden ihvertfald delvis det halvbrutale møde med asteoriden. Dens batterier blev i 17 timer ved med at forsyne kamera og sender med strøm og det kom der en serie fremragende billeder ud af.  En gruppe forskere har offentliggjort nærbilleder af overfladen på netmediet Gizmodo og en artikel i det videnskabelig tidsskrift Science.

Læs mere og se de imponerende billeder på Gizmodo. Her finder du også en video af "landingen". Baggrundsstof finder du på Science og skulle du foretrække at læse om missionen på dansk finder du en glimerende artikel på videnskab.dk

Et internationalt forskerhold under ledelse af Center for GeoGenetik på Statens Naturhistoriske Museum har opdaget et meteorkrater med en diameter på 31 km under indlandsisen i Nordgrønland.

Læs mere på KUs hjemmeside her

Det er en nyhed af de rigtigt store. Det er lykkes for EHT (Event Horizon Telescope), et stort internationalt samarbejde mellem universiter og obeservatorier at tage det første billede af et sort hul. Det sorte hul befinder sig i centrum af galaksen M87, som i runde tal befinder sig 55 millioner lysår fra jorden. Det sorte hul anslås at have en masse som svare til 6,5 milliarder gange solens, altså en, selv i denne sammenhæng, ordentlig kleppert. Det sorte hul hører hjemme i klassen af supermassive sorte huller.

Billedet er optaget ved at gøre brug af en teknik som kaldes very-long-baseline-interferometry. Teknikken gør det mulig at kombinere signaler fra, i dette tilfælde, en række radioteleskoper fordelt over hele kloden. Det giver en opløsningsevne som svarer til et radioteleskop der lige så stort som afstanden mellem de anvendt teleskoper.

Læs mere om dagens epokegørende nyhed på DRs hjemmeside og på EHTs site.

Læs mere om sorte huller på planetariets hjemmeside.

Som lovet ved arrangementet 25/10 på Greve Bibliotek, kan du her hente PowerPoint showet fra foredraget om Mars v/Morten Bo Madsen, Niels Bohr Instituttet. Klik på ovenstående link som åbner Mortens præsentation i et nyt vindue. Højreklik og vælg Gem som.. for at downloade den. 

 

Underkategorier