Det er en nyhed af de rigtigt store. Det er lykkes for EHT (Event Horizon Telescope), et stort internationalt samarbejde mellem universiter og obeservatorier at tage det første billede af et sort hul. Det sorte hul befinder sig i centrum af galaksen M87, som i runde tal befinder sig 55 millioner lysår fra jorden. Det sorte hul anslås at have en masse som svare til 6,5 milliarder gange solens, altså en, selv i denne sammenhæng, ordentlig kleppert. Det sorte hul hører hjemme i klassen af supermassive sorte huller.

Billedet er optaget ved at gøre brug af en teknik som kaldes very-long-baseline-interferometry. Teknikken gør det mulig at kombinere signaler fra, i dette tilfælde, en række radioteleskoper fordelt over hele kloden. Det giver en opløsningsevne som svarer til et radioteleskop der lige så stort som afstanden mellem de anvendt teleskoper.

Læs mere om dagens epokegørende nyhed på DRs hjemmeside og på EHTs site.

Læs mere om sorte huller på planetariets hjemmeside.

Et internationalt forskerhold under ledelse af Center for GeoGenetik på Statens Naturhistoriske Museum har opdaget et meteorkrater med en diameter på 31 km under indlandsisen i Nordgrønland.

Læs mere på KUs hjemmeside her

Som lovet ved arrangementet 25/10 på Greve Bibliotek, kan du her hente PowerPoint showet fra foredraget om Mars v/Morten Bo Madsen, Niels Bohr Instituttet. Klik på ovenstående link som åbner Mortens præsentation i et nyt vindue. Højreklik og vælg Gem som.. for at downloade den. 

 

Underkategorier